2 de juny del 2013

MARIA MONTESSORI


Maria Montessori va néixer el 31 d’agost de 1870 i va morir el dia 6 de maig de 1952, va ser una educadora, científica, metgessa, psiquiatra, filòsofa, psicòloga, devota catòlica, feminista, i humanista italiana. 

Va néixer a Chiaravalle, província d’Ancona, Itàlia, en una família burgesa catòlica. La seva mare Renilde Stoppani, li va transmetre les seves inquietuds filosòfiques, mentre que el seu pare Alexandre era militar de professió i molt estricte.

Va estudiar enginyeria, biologia i va ser acceptada a la Universitat de Roma, per estudiar Medicina. Es va graduar l’any 1896 com la primera dona metgessa a Itàlia. Va ser membre de la Clínica Psiquiàtrica Universitària de Roma. Més tard, va estudiar Antropologia i va obtenir un doctorat en Filosofia.

Maria Montessori va afiliar-se al moviment feminista del que va ser representant a nivell nacional i internacional.

El règim de Mussolini la va distingir com a membre honorari, va acusar públicament al fascisme de “formar a la joventut segons els seus motlles brutals” i a convertir-los en “petits soldats”. Va abandonar Itàlia l’any 1933 al ser clausurades les seves escoles i se’n va anar a Barcelona, on va estar vivint un temps, i després es va establir a Holanda amb el seu espòs i fill. Va tornar a Itàlia l’any 1947 per ajudar a la reorganització d’escoles i reprendre les classes a la Universitat de Roma.

Es va interessar per l’educació dels nens amb deficiències mentals i aplicà mètodes experimentals aconseguint que aquests nens aprenguessin a llegir i a escriure. Va desenvolupar els seus propis mètodes que aplicà més tard a tota classe de nens. A través de la seva pràctica professional va arribar a la conclusió de que els nens “es construeixen a si mateixos” a partir d’elements de l’ambient i, per comprovar-ho, va tornar a les aules universitàries a estudiar psicologia.

Va fundar la “Casa dei Bambini” i allà desenvolupà el que després s’anomenaria mètode Montessori d’ensenyança.

L’any 1949 es va establir definitivament a Amsterdam, i aquell mateix any publicà el seu llibre “The Absorbent Mind”. Al 1950 va ser anomenada doctora honoris causa per la Universitat d’Amsterdam. En tres cops va estar nominada pel Premi Nobel (1949, 1950, 1951).  Va morir a Holanda l’any 1952, als 82 anys, però el seu pensament segueix viu en moltes institucions al voltant del món, que apliquen el seu mètode.

Mètode montessori:
L’educació segons Montessori: “És una guia per aprendre a viure, els nens i les nenes aprenen tant si els guiem com si no ho fem: aprenen dels models, de la interacció amb l’ambient, l’adult com a model i de l’organització de l’ambient en el qual l’infant viurà i s’educarà·.
El mètode Montessori el podríem sintetitzar amb aquestes màximes: 
-       L’infant s’ha de desenvolupar de manera global i per tant serà el centre de tota l’acció educativa. Aquest fet li permetrà formar-se tant en la vessant intel·lectual com en la personal.
-    Allò que és important és l’infant amb totes les seves individualitats i capacitats de desenvolupar-se i de realitzar una tasca.
-        Fonamenta els principis de llibertat, activitat i independència personal.
-         La independència personal va lligada a l‘estimulació de la disciplina activa. La disciplina activa és el fet que cada persona sigui capaç de comportar-se de manera raonable. Així també estimulem l’autocontrol que, un cop adquirit, facilita molt la convivència i per tant fa que tothom pugui treballar i viure en harmonia.
-       Per tal de treballar tots aquests valors no es realitzaran la majoria de les activitats de forma individual, sinó en grup. Així l’infant pot copsar no només el seu punt de vista, sinó que recull les idees bàsiques del seu entorn, les identifica, les diferencia, les associa, les recorda i crea i aprèn a defensar la seva visió de les coses. 
-     Crea un conjunt de materials que afavoreixen l’aprenentatge a partir dels sentits i permeten al nen treballar al seu ritme, investigar i crear.  
-          Finalitat: ajudar a l’infant a créixer com un nen feliç i fort.
Objectiu: aconseguir que l’infant se senti capaç d’actuar sense dependre constantment de l’adult amb la finalitat que amb el temps acabi sent una persona curiosa, creativa i capaç de pensar per si mateixa.  




Pràctiques de la vida quotidiana:
En les cases infantils de la pedagoga, l’infant es familiaritza amb els treballs domèstics quotidians, proporcionant-los l’oportunitat de realitzar “exercicis de la vida pràctica”. La pedagoga va donar-li gran importància a aquestes activitats, perquè les va considerar una part important de les primeres ocupacions infantils.
Aquestes activitats tenen l’objectiu d’aconseguir la independència, l’autonomia i l’autosuficiència, d’una manera progressiva i gradual, de l’infant a mesura que creix, per mitjà de l’atorgament de la responsabilitat.    

 Materials didàctics dins del marc educatiu.
Va crear un material específic per ensenyar amb la finalitat de captar la curiositat de l’infant i guiar-lo pel desig d’aprendre. Aquests materials poden ser utilitzats individualment o en grups per participar en la narració de contes, converses, treball cooperatiu, cant, jocs a l’aire lliure i activitats lúdiques lliures. D’aquesta manera assegura la comunicació, l'intercanvi d'idees, l'aprenentatge de la cultura, l'ètica i la moral...elaborant uns valors funcionals, experimentals, d’estructuració i de relació. 
El nen fa coses per si mateix i observa que aquestes creixen (plantes, animals...), obrint així la seva ment a la ciència. Els colors, la pintura, papers de diferents textures, objectes multiformes i les figures geomètriques de tres dimensions les inciten a l'expressió creativa.
A més dels materials didàctics, també va crear materials sensorials dividits pels diferents sentits:
Pel que fa al gust i l'olfacte podem trobar materials com les plantes i els perfums, que proporcionen la gamma de les olors. Aquí el material està constituït naturalment per productes culinaris, amb el complement d’una sèrie de pots amb substàncies oloroses, una altra sèrie idèntica ha de ser classificada per comparació, de manera que es pugui assegurar el reconeixement exacte de les olors.
En relació al tacte es té en compte el material Montessori tàctil, en totes les seves formes (tauletes i rugositats), així com el sentit tèrmic (ampolles amb aigua a diferents temperatures), la percepció de les formes, etc.                                                                                                         
Percepció diferencial de les dimensions, colors, volums i formes a través de la vista.




Finalment, diferenciar els sons amb caixes metàl·liques,  campanetes,  xiulets i xilòfons amb la finalitat d’interaccionar amb el sentit de l’oïda.





Elecció lliure del treball com a via de motivació.
La lliure elecció del treball és una característica fonamental en la pedagogia montessoriana, element clau perquè es produeixi la concentració i l’activitat formativa pròpia i imaginària. Els infants treballen segons la seva pròpia elecció, de manera individual o en grups.

La formació matemàtica des del joc.
El material de l’autora permet a l’infant aprendre coneixements d’aquesta disciplina sense forçar l’objecte d’estudi, des del joc, despertant així un major interès i permetent conèixer les formes bàsiques i proporcions.

La natura com element d’observació i experimentació.
Per Maria Montessori, el més important de la naturalesa a l’àmbit educatiu no es basa en tenir cura de les plantes a l’aula sinó, que els infants interaccionin directament amb aquesta, per via de l’observació.

El silenci com a símbol de treball.
L’ infant parla quan el treball li ho demana (per preguntar alguna cosa, comunicar-se amb algú, etc.). No existeixen pauses ni estones de pati que s’imposin de manera rígida, els descansos sorgeixen de manera orgànica.



ZOLTAN DIENES

Dienes és una figura llegendària de les teories de l'aprenentatge, que ha deixat una impressió duradora en el camp de l'educació matemàtica.  Ha treballat a tot el món difonent la seva visió de l'aprenentatge de les matemàtiques a través del joc. 

Dienes és l’únic en el camp de l'ensenyament de les matemàtiques, per les seves teories de com les estructures matemàtiques poden ensenyar des dels primers graus en endavant, utilitzant múltiples formes de realització a través de manuals, jocs, contes i la dansa.


Zoltan Dienes va inventar els blocs lògics, un material didàctic amb el qual els alumnes poden treballar de manera lliure i manipulativa,  creant experiències destinades a desenvolupar el pensament lògic-matemàtic.



Els blocs lògics ajuden a raonar, passant gradualment del concret a l’abstracte.

Amb l’ajuda d’aquests blocs l’alumne és capaç d’organitzar el seu pensament, assimilant els conceptes bàsics de forma, color, grandària i grossor, a més de realitzar activitats mentals com seleccionar, comparar, classificar i ordenar.


Teoria de Zoltan Dienes, les 6 etapes de l’aprenentatge de les matemàtiques:

Etapa 1
El concepte d'entorn és de gran importància perquè tot aprenentatge suposa un procés d'adaptació de l'organisme a l'entorn. En la fase que precedeix a l'aprenentatge, l'organisme es troba mal adaptat a una situació donada, i l'aprenentatge es produeix mentre que l'individu és capaç de dominar les situacions que presenta l'entorn. Així, en aquesta primera fase, es presenta al nen un entorn (real o artificial) al que pugui adaptar-se. Aquesta adaptació té lloc en una fase de joc lliure. Per exemple, si ens proposem que el nen aprengui els conceptes lògics podem utilitzar el material dels blocs lògics.

Etapa 2
Després d'un cert període d'adaptació de joc, el nen s'adonarà de les limitacions de cada situació. Hi ha una sèrie de coses que no es poden fer i hi ha certes condicions que s'han de complir abans d'aconseguir certs objectius. A partir d'aquest moment estarà disposat a jugar comptant amb les regles del joc, la qual cosa li portarà al joc estructurat. Aquestes regles vindran donades primer pel mestre i després se li demanarà al nen que inventi altres.

Etapa 3
Evidentment jugar, encara que sigui amb jocs estructurats segons unes lleis matemàtiques, no és aprendre matemàtiques. Així que, per extreure d’aquest conjunt de jocs les abstraccions matemàtiques subjacents utilitzem el mètode psicològic, que consisteixen en fer que juguin a diversos jocs que tinguin una mateixa estructura però amb una aparença diferent. Això és el joc del diccionari, en el qual el nen obté l’estructura comuna dels jocs i es desfà dels aspectes que tenen manca d’interès, produint-se en la ment una primera abstracció.

Etapa 4
Quan el nen ha identificat el contingut abstracte dels diferents jocs, necessita d'un procés de representació gràfica, la qual li permetrà parlar del que ha abstret, observar-ho des de fora, sortir del joc, examinar-ho i reflexionar sobre ell. Aquestes representacions poden ser mitjançant qualsevol símbol o icona visual, o fins i tot auditiu, mitjançant gràfics, diagrames, taules de doble entrada, etc.

Etapa 5
Per realitzar la descripció i analitzar les propietats d'aqueta abstracció necessitem d'un llenguatge , aquesta és la raó per la qual els nens han d'arribar a la invenció d'un llenguatge. És convenient que cada nen inventi el seu propi llenguatge i que més tard, es discuteixi entre ells els avantatges i inconvenients, i adoptar entre tots el millor.

Etapa 6
En l'etapa anterior s'ha arribat a la descripció de l'abstracció, però a partir d'aquesta es poden generar unes de noves i més complexes a través de les regles de demostració, sorgint els teoremes.


GEORGES CUISENAIRE


Georges Cuisenaire, mestre belga, va inventar un sistema d'ensenyament de conceptes matemàtics bàsics mitjançant l'ús d'un conjunt de barres que posseeixen els dos atributs de longitud i color, conegut com el "mètode Cuisenaire".

Barres de Cuisenaire diferencien d'altres models per no proporcionar marques d'unitats en cada barra. Així, l'èmfasi està en la longitud, que està determinada pel color, i així en la relació d'aspecte de nombre, en lloc d'en el recompte.

Aquesta absència de divisions en les barres els fa més flexible en el seu ús. 

Per exemple, una comparació de les varetes més curtes a les varetes més llargues pot revelar de nombre enter o fraccionari relacions, depenent de la vareta que s'utilitza com a unitat de mesura.

Barres de Cuisenaire s'utilitzen per il·lustrar les operacions bàsiques de l'aritmètica, així com els principis de valor posicional, fraccions i factoring. El mètode remarca la capacitat del nen per aprendre aquests principis per si mateixos, com a resultat de la manipulació de les barres. 

ACTIVITAT MONTESSORI

NOM: Numeració per colors.  
               
EDAT:  a partir dels 3 anys.

OBJECTIUS GENERALS:
  • Desenvolupar habilitats d’expressió a traves de la vista i el tacte.
  • Iniciar-se en l’àmbit de les habilitats matemàtiques.

OBJECTIUS ESPECÍFICS:
  1. Conèixer i experimentar amb els materials montessori.
  2. Reconèixer els diferents colors de les peces de fusta.
  3. Classificar les peces segons el seu color i l’ordre que segueixen per la quantitat de peces que hi ha del mateix color.
  4. Conèixer els números del 1 al 5.

MATERIAL:
  • Tauler de fusta amb pals de diferents colors i mida.
  • Una pesa de fusta de color vermell, dues taronges, tres grogues, quatre verd i cinc blaves.



ORGANITZACIÓ:

Durada: 2 sessions perquè en una s’avaluarà a la meitat de la classe i en l’altre a la resta. El temps serà diferent per a cada infant perquè cada alumne necessita un temps determinat per realitzar aquesta l’activitat.
Espai: a l’aula.
Agrupament:  aquesta activitat és farà de manera individual.

ELEMENT MOTIVADOR:
La primera vegada que experimentin els materials montessori serà de manera lliure i ells mateixos seleccionaran i faran les activitats que ells vulguin.

CONTEXTUALITZACIÓ: unitat didàctica lògic-matemàtic.

PROCEDIMENTS:
  1. Per començar l’activitat repartirem a la classe diferents material montessori perquè vagin experimentant i fent-los de manera individual. 
  2. Quan els nens i nenes estiguin treballant anirem cridant un a un als alumnes per que realitzin l’activitat que avaluarem.
  3. En aquesta activitat els nens i nenes trobaran un tauler de fusta amb cinc pals de color vermell, taronja, groc, verd i blau, també hi hauran quinze peces dels mateixos colors. L’infant que realitzi l’activitat tindrà que col·locar les peces de diferents colors en els seus pals corresponents.
  4. Per finalitzar l’infant haurà de dir els diferents colors amb els que a treballar i quantes peces hi ha de cada color.

AVALUACIÓ:
L’avaluació es basarà en l’observació directa i fent preguntes als infants, per recollir les dades dels diferents moments del procés i poder comprovar el grau d’assoliment dels  objectius que constarà als informes. Es farà mitjançant graelles i anotacions escrites.

Nom de l’alumne:
Data:

1
2
3
Coneix i ha  experimentat amb els materials montessori de manera adequada?



Reconeix els diferents colors?



Sap classificar les peces segons el seu color i l’ordre que segueixen per la quantitat de peces que hi ha del mateix color?



Coneix els números del 1 al 5?




1: No ho ha aconseguit.                                
2: Ho ha fet bé.
3: Ho ha fet molt bé.

AUTORA: Marta Siruela Cordón.


ACTIVITAT MONTESSORI

NOM: “Cada peça al seu lloc”. 
                            
EDAT: a partir de 4 anys.

TÈCNICA: encaixar.

OBJECTIUS GENERALS:
  • Progressar en el coneixement i domini del cos, moviment i coordinació, adonant-se de les seves possibilitats.
  • Pensar, crear, elaborar explicacions, iniciar-se en habilitats matemàtiques bàsiques.

OBJECTIUS ESPECÍFICS:
  1. Encaixar correctament totes les peces.
  2. Identificar les diferents figures geomètriques: cercle, quadrat, rectangle i triangle.
  3. Potenciar els números: 1, 2, 3 i 4.
  4. Reconèixer els diferents colors: vermell, blau, groc i verd.

MATERIAL:
  • No fungible: peces de fusta amb diferents formes i colors.



ORGANITZACIÓ:

Durada: 2 sessions de 15 minuts cadascuna.
Espai: a l’aula.
Agrupament: individual.

ELEMENT MOTIVADOR:
Treballem les figures geomètriques a través del joc lliure, experimentant amb les peces i descobrint diferents possibilitats d’aconseguir la mateixa figura.

CONTEXTUALITZACIÓ: Figures geomètriques (2n Trimestre).

PROCEDIMENTS:
(1ª sessió)
  1. L’infant separa les peces sense color i les pintades.
  2. Intenta encaixar totes les peces correctament sense que quedi cap lliure.
  3. Quan les ha col·locat al seu lloc, ha d’ identificar les formes geomètriques.

(2ª sessió)
  1. L’educador/a pregunta a l’infant amb quantes peces ha format cada figura geomètrica i després, li pregunta amb quins colors.

AVALUACIÓ:
Es realitzarà mitjançant l’observació del procés i es tindrà en compte el resultat. Es valorarà l’ identificació de figures, números i colors amb la formulació de preguntes de forma oral.
Per últim, es registrarà l’evolució de l’infant per escrit en una graella d’observació.    

AUTORA: Irene Pinedo.


ACTIVITAT DIENES

NOM: Coneixem els blocs lògics.  
                            
EDAT: A partir de 5 anys.

OBJECTIUS GENERALS:
  • Desenvolupar habilitats de comunicació, expressió, comprensió i representació per mitjà dels llenguatges corporal, verbal, gràfic, musical, audiovisual i plàstic; iniciar el procés d’aprenentatge de la lectura i de l’escriptura, de les habilitats matemàtiques bàsiques i de l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació.

OBJECTIUS ESPECÍFICS:
  1. Conèixer i experimentar amb els blocs lògics.
  2. Reconèixer i nombrar els atributs de les peces.
  3. Classificar les peces segons els seus atributs.

MATERIAL:
  • 5 jocs de blocs lògics (un joc per cada grup).



ORGANITZACIÓ:

Durada: 4 sessions de 45 minuts cadascuna.
Espai: a l’aula.
Agrupament:  en gran grup i en petits grups de 4 o 5 infants.

ELEMENT MOTIVADOR:
La primera sessió farem lloc lliure amb els blocs lògics perquè els infants juguin i experimentin amb ells.

CONTEXTUALITZACIÓ: unitat didàctica lògic-matemàtic.

PROCEDIMENTS:
(1ª sessió)
  1. Fem grups de 4 o 5 infants.
  2. Repartim un joc de blocs lògics per a cada grup.
  3. Deixem als infants perquè experimentin amb les peces.
  4. Un cop realitzada l’activitat, cada grup recull les peces a la seva capsa.

(2ª sessió)
  1. Ens posem en rotllana tot el grup, asseguts a terra.
  2. L’educador/a mostra als infants les peça del joc de blocs lògics, d’una en una, i entre tots hem de definir els atributs d’aquesta; la seva forma, el color, la grandària i el grossor.
  3. L’educador/a anirà passant les peces perquè tots les puguin observar de més a prop.

(3ª sessió)
  1. Fem grups de 4 o 5 infants.
  2. Repartim a cada grup un joc de blocs lògics.
  3. Els infants han de començar classificant els blocs en famílies que tingui la mateixa forma.
  4. L’educador/a ha de preguntar als infants;  quantes famílies surten, quantes peces té cada família, si fem una torre amb totes les peces de la mateixa família, quina és la més alta, etc.
  5. A continuació, fem el mateix però classificant els blocs pel color, després per la grandària i per acabar pel grossor. L’educador/a farà les mateixes preguntes per a cada classificació.

AVALUACIÓ: L’avaluació es basarà en l’observació directa i fent preguntes als infants, per recollir les dades dels diferents moments del procés i poder comprovar el grau d’assoliment dels  objectius que constarà als informes. Es farà mitjançant graelles i anotacions escrites.

AUTORA: Jessica Parra.


ACTIVITAT CUISENARIE

NOM: Fem una escala. 
               
EDAT: A partir de 4 anys

OBJECTIUS GENERALS:
  • Iniciar-se en la descoberta i l’ús del llenguatge corporal, verbal, matemàtic, musical i plàstic.

OBJECTIUS ESPECÍFICS:
  1. Desenvolupar les capacitats lògiques.
  2. Treballar conceptes com gran, petit, curt, llarg...
  3. Fer comparacions: més llarg que..., més curt que..., més que..., menys que..., igual que...
  4. Treballar amb qualitats com el color, la mida ...
  5. Portar a terme sèries, classificacions i ordenacions.
  6. Desenvolupar conceptes matemàtics com sumar, restar, multiplicar, dividir, descompondre nombres...
  7. Fer servir diversos models de representació.

MATERIAL:
  • Regletes de Cuisenarie



ORGANITZACIÓ:

Durada: 30  minuts
Espai: a l’aula.
Agrupament:en petits grups de 5 infants i individual.

ELEMENT MOTIVADOR:




CONTEXTUALITZACIÓ: unitat didàctica lògic-matemàtic.

PROCEDIMENTS:
  1. Dividim els infants en petits grups de 5 infants.
  2. A cada grup els donarem regletes per que experimentin.
  3. Després els explicarem que han de fer i com ho han de fer.
  4. Els direm que han de fer una escala amb les regletes de petit a gran.


AVALUACIÓ: L’avaluació es basarà en l’observació directa i fent preguntes als infants, per recollir les dades dels diferents moments del procés i poder comprovar el grau d’assoliment dels  objectius que constarà als informes. Es farà mitjançant graelles i anotacions escrites.

AUTORA: Eva Soler


ACTIVITAT D’OMBRES XINESES

NOM: “Què veieu?“      
                    
EDAT: a partir de 5 anys.

TÈCNICA: ombres xineses.

OBJECTIUS GENERALS:
  • Progressar en el coneixement i domini del cos, moviment i coordinació, adonant-se de les seves possibilitats.
  • Observar i explorar l’entorn immediat, natural i físic, tenint actitud de curiositat i respecte.
  • Participar gradualment en activitats socials i culturals.

OBJECTIUS ESPECÍFICS:
  1. Identificar les diferents parts del cos mitjançant una ombra.
  2. Endevinar les formes creades amb les mans.
  3. Experimentar amb el seu propi cos mitjançant aquesta tècnica.
  4. Participar amb el grup.

MATERIAL:
  • No fungible: tela blanca i un projector.

ORGANITZACIÓ:

Durada: 2 sessions de 20 minuts cadascuna.
Espai: a l’aula.
Agrupament: gran grup.

ELEMENT MOTIVADOR:
Primer observaran la tècnica veient una petita representació de l’educador/a i després, podran experimentar ells mateixos amb el seu cos.

CONTEXTUALITZACIÓ: Els animals (3r Trimestre).

PROCEDIMENTS:
(1ª sessió)
  1. L’educador/a prepara una tela blanca i un projector.
  2. Els infants es col·loquen asseguts al davant i observen la petita representació.


  3. Intenten endevinar quin animal o figura es veu projectat a la tela.
  4. Juguem a identificar diferents parts del cos.

(2ª sessió)
  1. Deixem que els infants experimentin amb el seu cos, intentant formar els animals amb  les mans i dits.
  2. Gravem uns minuts per poder avaluar i comentar el procés.
  3. Per últim, proposem que agafin objectes de l’aula i endevinin els seus companys/es què és (joc lliure).

AVALUACIÓ:
Es farà a través de l’observació directa a tot el grup i després, veurem la petita gravació per poder analitzar la participació de cadascú.  

AUTORA: Irene Pinedo.